الدور الوسيط للعدالة التنظيمية في العلاقة بين التعقيد التنظيمي وفاعلية الأداء للموارد البشرية

حسام حسين شياع (1)                                                علي عبد الحسن عباس (2)

• جامعة كربلاء/ كلية الإدارة والاقتصاد/ قسم العلوم المالية والمصرفية. h@uokerbala.edu.iq
  • جامعة كربلاء/ كلية الإدارة والاقتصاد/ قسم المحاسبة. Fuhrer313@gmail.com

سعى هذا البحث الى تحديد التأثير الوسيط للعدالة التنظيمية بأبعادها (العدالة التوزيعية، العدالة الإجرائية، العدالة التفاعلية) في العلاقة بين التعقيد التنظيمي وفاعلية الأداء للموارد البشرية بأبعادها (جودة الأداء، فاعلية الأداء، التواصل، اتخاذ القرارات). وتتمثل معضلة البحث في ازدياد مستويات التعقيد التنظيمي بسبب تأثرها بالبيئة المضطربة مما انعكس ذلك في تأثيرها السلبي الاستبانة بالعدالة التنظيمية وفاعلية الأداء للموارد البشرية. وتم اختيار جامعة كربلاء ميدانا للبحث واعتمد فياستمارة الاستبيان وشملت (271) من الملاك  الأكاديمي. واستخدم التحليل العاملي التوكيدي وعدد من الإحصاءات الاستدلالية لتحليل الارتباط والتأثير. وتحققت عدد من الفرضيات الخاصة بالبحث. وتم التوصل الى عدد من الاستنتاجات والتوصيات المهمة. وكان من اهم ما توصل اليه هو اسهام العدالة التنظيمية في تقليل الأثر غير المباشر للتعقيد التنظيمي فيفاعلية الأداء للموارد البشرية. وتمت الإشارة الى الأسباب التي أدت الى هذه النتائج. كذلك نوصي بتقوية جوانب العدالة المعلوماتية لأنها تسهم في تقليل التعقيد التنظيمي.

الكلمات المفتاحية: التعقيد التنظيمي، العدالة التنظيمية، فاعلية الأداء للموارد البشرية.

Abstract

This research seeks to determine the intermediate effect of organizational justice in its dimensions (distributive justice, procedural justice, interactive justice) in the relationship between the organizational complexity and performance effectiveness of human resources in their dimensions (performance quality, performance effectiveness, communication, decision making). The problem of research is that organizational complexity increases because of its vulnerability to the troubled environment, which has been reflected in its negative impact on organizational justice and the effectiveness of human resources performance. The University of Karbala was chosen as a field of research and was based on the questionnaire which included (271) academic staff. We used empirical analysis and several meta-statistics for correlation and impact analysis. They have achieved several research hypotheses. We reached several important conclusions and recommendations. One of the most important findings was the contribution of organizational justice to reducing the indirect impact of an organizational complexity on the effective performance of human resources. We showed the reasons for these results. We also recommend strengthening information justice as it contributes to reducing organizational complexity.