إدارة الوقت من وجهة نظر بعض القادة الأكاديميين العاملين في مؤسسات التعليم العالي

دراسة اختبارية في جامعتي بابل وكربلاء

آمال غالب راشد

amal_rashd@yahoo.com

المعهد التقني / كربلاء

أصبحت إدارة الوقت اساساً لتوليد الثروة في الاقتصاد الجديد ، لذلك تعاظمت أهميته ما حدا بالمنظمات الى العمل من اجل توفير إدارة تختص بها عرفت بإدارة الوقت ، وجاء تناول الدراسة لأهمية إدارة الوقت في الابداع والتنافسية تعبيراً عن رؤى معاصرة لإدارة الوقت ودورها في تعزيز الابداع المتواصل عن طريق فهم واتقان المبادئ الإدارية للوقت واستثمارها بشكل افضل لإنجاز مهام كل من القادة الأكاديميين والعاملين في المؤسسات التعليمية.

وطبقت هذه الدراسة على عينة مكونة من (52) قائداً أكاديمياً تمثلت بالعمداء ومعاونيهم ورؤساء الأقسام في المؤسسات الجامعية ، ,اعتمدت الاستبانة بوصفها أداة أساسية لجمع البيانات والمعلومات المتعلقة بالدراسة. التي تم معالجتها باستعمال عدد من الأساليب الإحصائية وهي (الوسط الحسابي، وشدة الإجابة، والانحراف المعياري، ومعامل الاختلاف المعياري).

واخيراً توصلت الدراسة الى مجموعة من التوصيات في ضوء النتائج التي تم التوصل اليها.

Abstract

The time managing has become a base to generate wealth in the modern economy, thus its importance increased and motivated the organizations to work for providing management concerned with which known as time managements.

The study discussed the impact of the time management in the creativity and competition which indicates a contemporary vision to manage time and its role in consolidating the continues creativity through understanding the administrative concepts leaders and the employees in the university institution.

This study was applied to a sample consists of (52) academic leader (deans, their assistants and departments heads in the university institution), it depends on the questionnaire as a basic tool to collect data and information relating to the study which have been handled and analyzed by using many of the statistical methods which are (arithmetic mean, rate of response, standard deviation and the coefficient of standard difference).