تأثير استخدام  استراتيجية ادارة المحافظ الاستثمارية الساكنة على كفاءة محفظة الاسهم العادية

“دراسة تطبيقية في سوق العراق للأوراق المالية “

The Effect of Use Passive Portfolio Management Strategy on The Efficient Portfolio of Common Stocks

Application Study in Iraq stock market

أ.م.د على جيران عبد علي                                                 الباحث احمد جبار كعيد

كلية الإدارة والاقتصاد – جامعة القادسية                                       كلية الإدارة والاقتصاد – جامعة القادسية

Abstract

The  Present  Study  Tries  to  Show  the  phases  of  the  investment portfolio  which  took important  role  in  investment  studies , and  took  various  shapes  and  forms . This  requires  specification  of  its  elements  and  types , focusing  on  some  of  these  types  which  have  specific  importance  in  investment.

In this study I focused to use one of the strategies of investment portfolios. It is the strategy of a passive  shares portfolio in Iraq stock market financial . Can “the use of passive management strategy lead to the selection of portfolio stocks using the cursor track strategy simulation to outperform the full performance of the governor of ordinary shares used one of the Basic standards for active management”? I used the monthly data of the shares to (23) companies samples that listed in Iraq stock market from (2012-2016) supposing the using of active management method and alpha, beta criteria, the expected profit average, number of transactions which lead to improve the features and performance of portfolio and measuring this performance.

The study had concluded to a number of conclusions (the choosing the passive management portfolio according to high Liquidity  criteria will improve the features of the portfolio). I recommended choosing this strategy.

تحاول هذه الدراسة أبراز معالم المحفظة الاستثمارية التي تعد من أكثر الادوات  التي أخذت حيزاً مهماﹰ في الدراسات الاستثمارية , واتخذت صيغاً وأشكالاً متعددة , وهذا  يتطلب تحديداً دقيقاً لعناصرها كافة وأنواعها مع التركيز على بعض هذه الأنواع التي تتسم بأهمية خاصة في الاستثمار.

ركزت هذه الدراسة على استخدام واحدة من استراتيجيات الاستثمار المحفظي وهي استراتيجية الادارة الساكنة لبناء محفظة أسهم في سوق العراق للأوراق المالية لتحديد هل  ان ” استخدام استراتيجية الادارة الساكنة –وبالتحديد – استراتيجية تعقب المؤشر بالمحاكاة التامة يتفوق على اداء محافظ الاسهم العادية التي تستخدم واحدة من المعايير الاساسية للإدارة النشطة” لقد تم استخدام البيانات الشهرية لعينة متكونة من (23) شركة مدرجة في سوق العراق للأوراق المالية للمدة  من (2012-2016 ) بافتراض ان استخدام منهج الادارة الساكنة يمكن ان تقود بالضرورة الى تحسين خصائص المحفظة وادائها و من ثم قياس ذلك الاداء .

لقد توصلت الدراسة الى عدد من الاستنتاجات كان من  أهمها ان اختيار اسهم المحفظة الساكنة وفقا” لمعيار السيولة الاعلى يحسن من خصائص المحفظة من اذ العائد والمخاطر ومن ثم  فقد أوصت بأختيار المحفظة باستخدام استراتيجية ادارة المحافظ الاستثمارية  الساكنة وفقاً لهذا المعيار .