استعمال التحليل الاحصائي لدراسة اهم اسباب التلوث لمناطق الاهوار العراقية

أ. م . د عمر عبدالمحسن علي                                          الباحثة حوراء حسن عطية

كلية الادارة والاقتصاد – جامعة بغداد                                    كلية الادارة والاقتصاد – جامعة بغداد

dromar72@coadec.uobaghdad.edu.iq

استدعت الحاجة الكشف والتقصّي لأسباب لتلوث الأهوار وتقديمها بدراسة احصائية وتقييمها بشكل دقيق ورفعها الى الجهات المختصّة ولتحقيق هذا الهدف تم استعمال التحليل العاملي وأستخلاص نتائج تحليل العينة من ملوثات مياة الاهوار منها (التوصيل الكهربائي, الرقم الهيدروجيني, المواد الصلبة الذائبة, الأوكسجين المُذاب, درجة الحرارة, العُكورة) بحجم عينة (44) موقعاﹰ تم سحبها وفحصها في مختبرات وزارة البيئة. وتم إجراء التحليل الأحصائي بأستعمال برنامج SPSS)). وكانت أهم التوصيات زيادة ضخّ كمّية أضافية من مياه الأهوار إلى سابق عهدها بصورة متوازنة مع معدل تصريف المياه منها لتحسين نوعية المياه وبما ينعكس إيجابياً على تحسين البيئة وصولاً الى أعلانها ضمن مواقع “رامسار” ذات الأهمية الدولية.

الكلمات المفتاحية: التلوث، بيئة الأهوار، التحليل العاملي.

Abstract

The need for detection and investigation of the causes of pollution of the marshes and submit a statistical study evaluated accurately and submitted to the competent authorities and to achieve this goal was used to analyze the factorial analysis and then obtained the results from this analysis from a sample selected from marsh water pollutants which they were: (Electrical Conductivity: EC, Power of Hydrogen: PH, Temperature: T, Turbidity: TU, Total Dissolved Solids: TDS, Dissolved Oxygen: DO). The size of sample (44) sites has been withdrawn and examined in the laboratories of the Iraqi Ministry of Environment. By illustrating SPSS program) the results had been obtained. The most important recommendation was to increase the pumping of additional quantity of water from the Marshlands to the former in a balanced manner with the rate of discharge of water to improve the quality of water and to reflect positively on the improvement of the environment to the announcement of “Ramsar” sites of international importance.

Keywords: Pollution, marsh environment, factorial analysis.