دراسة تحليلية للعلاقة بين البطالة و الجريمة في محافظة اربيل لعام 2017

جامعة صلاح الدين – كلية الإدارة والإقتصاد

Shler.salih@su.edu.krd

الملخص:

سعى البحث إلى تحليل العلاقة بين ظاهرة البطالة وحدوث الجريمة في إقليم كوردستان – محافظة أربيل للعام 2017، وذلك عن طريق استخدام أسلوب استمارة الاستبيان عبر توزيعها في عينة من السجناء عينة البحث، فضلاً عن ذلك تم استخدام البيانات الرسمية المتوفرة لدى الجهات الحكومية فيما يتعلق بالجرائم ومعدلات البطالة. وخلص البحث إلى نتائج عدة وخرج بمجموعة من الاستنتاجات والمقترحات، وكان من ابرزها، ان العوامل الاقتصادية (الحاجة إلى المال وعدم وجود فرصة عمل) من أهم أسباب ارتكاب الجريمة. اما ابرز المقترحات فكانت ضرورة قيام الحكومة بوضع سياسة تشغيل ملائمة لتوفير فرص عمل للقادرين عليها والراغبين فيها.

الكلمات المفتاحية: البطالة، الجريمة، إقليم كوردستان.

ABSTRACT: The research focused on analyzing the relationship between unemployment and crime in the Kurdistan Region – Erbil governorate for the year 2017, Through the use of the questionnaire form method through the distribution of a sample of study, In addition, official data provided by government agencies on crime and unemployment rates have been used. The research concluded with many results and a set of conclusions and recommendations, Most important, the economic factors (the need for money and the lack of a job opportunity) are among the main reasons for committing the crime. The main recommendations were ,The need for the government to develop an appropriate employment policy to provide employment opportunities for those who are able and willing.

Key words: Unemployment, Crime, Kurdistan Region.