بناء و تقييم أداء محافظ الزخم النشطة في سوق العراق للأوراق المالية

أ.د حاكم محسن الربيعي               أ.م.د حيدر يونس الموسوي                   م.م. محمد فائز حسن

كلية الإدارة و الاقتصاد/جامعة الكوفة    كلية الإدارة و الاقتصاد/جامعة كربلاء    كلية الإدارة و الاقتصاد/ جامعة كربلاء

الملخص :

تزخر الأسواق في العالم بنشاطات اقتصادية متنوعة تمتاز بسرعة تغيير عالية في جميع القطاعات و على وجه التحديد النشاط في السوق المالية كمتطلب لتلبية حاجة الاستثمار و حركة تنمية الأموال و التي تعد المحفظة الاستثمارية فيها الخطوة الأولى و الأهم للقيام بالنشاط الاستثماري و فضلا عن ذلك فأن تباين رغبات المستثمرين و درجة تجنبهم المخاطرة و تفضيلاتهم للعائد اظهر أساليب متعددة في بناء المحافظ الاستثمارية و التي تطورت مع تطور السوق المالية و ادواتها و مداخلها و الذي منها مدخل التحليل الفني و الذي امتاز بالتطور الكبير في اساليبه في العقود الأخيرة بسبب ارتباطه العالي بتطور تكنلوجيا المعلومات و تباين سلوك المتداولين و هو ما انعكس في تشعب ادواته و تطبيقاته و منها ظاهرة الزخم التي اعتمدتها الدراسة الحالية ، اذ بعد ان تمت دراستها في العديد من الأسواق المالية في العالم ، جاءت هذه الدراسة لتحاول استخدام هذا الأسلوب في سوق العراق عبر بناء محافظ نشطة عالية الاداء و قد استنتجت الدراسة عدم إمكانية استخدام استراتيجيات الزخم في بناء محافظ الزخم الا في حدود المحافظ الرابحة منها بسبب ان عائد الزخم ضئيل فضلا عن  الى ان كلفة المعاملة عالية مما تؤدي الى إزالة العائد بالكامل و تجعل نتائج المحفظة عائدات سلبية و اوصت الدراسة بضرورة دراسة تقليل كلفة المعاملة و التركيز على المدخل الفني عبر دراسة أساليب فنية أخرى لفتح الباب امام المستثمر العراقي في الحصول على خيارات استثمارية واسعة .

Abstract :

Markets has more active economic actions which changing dramatically among different sectors,  especially stock market activity as a requirement for meeting investment needs and money growth. Where portfolio considered as the first step for it and the important for investment activity. Add to that various desires of investors, their risk aversion and return preferences. That brings numerous method and approaches in portfolio formation. Which developed as financial Market and his instruments and approaches. Moreover, from it technical analysis approach, which featured with vast growth in recent decades because of it’s depending on information technology and a variety of investors behaviors. Which reflected on his multiple instruments and applications. From it the momentum phenomena which current study deal with it. After studying it in financial markets over the world. Current study tries to use it as technical style to building superior Active portfolio, the study conclude that momentum strategies cannot achieve superior return in Iraqi financial market only in winners portfolios because of the momentum effect very weak and high transaction cost will terminate the return for that the study recommended to make transaction cost less as possible and study another technical analysis methods to enable Iraqi investor to employ vast approaches in its investments .