تأثير الصناديق السيادية في مواجهة الصدمات النفطية

(دراسة تحليأتية للصناديق السعودية للفترة 2008-2018)

م.م عبد المهدي رحيم حمزة                م.م باسمة نياز محسن               م. م عباس جليل حسن

قسم ادارة الاعمال/  كلية المستقبل الجامعة   قسم الاقتصاد/كلية الادارة والاقتصاد       قسم الاقتصاد/مديرية تربية بابل

@gmail.com          alimirih@gmail.com               mahdirih33@gmail.com abbasqwe81

SWFs and their role in the face of Oil shocks

(Analytical study of Saudi funds mid 2008-2018)

Asst.Lect                      Asst.Lect                          Asst.Lect

Basima N Muhsen        Abbas Jalil  Hassan               Abadulmahdi Raheem Hamza

تهدف الدراسة الى تحليل ودراسة الصناديق السيادية التي اصبحت من اهم الظواهر الاقتصادية على مستوى العلاقات الدولية , وخاصة فيما يتعلق في الدول التي تتصف اقتصاداتها بالريعية ومنها السعودية ومن ثم مساهمة هذه الصناديق بتنويع هذه الاقتصادات عن طريق الاستثمار في السندات والاسهم او حتى في المشاركة في اقامة مشاريع استثمارية متنوعة داخل وخارج المملكة ، وهذا ما قامت به الصناديق السعودية , وتكمن اهمية هذه الصناديق في كونها من اهم الادوات التي تعتمد عليها الدول المالكة للحد من تأثير الصدمات الاقتصادية بشكل عام والنفطية بشكل خاص , وذلك لضخامة رؤوس الاموال التي تمتلكها بالإضافة الى سهولة الحصول عليها من قبل الدولة  مقارنة باحتياطيات النقد الاجنبي لدى البنوك المركزية .

الكلمات المفتاحية : الصناديق السيادية ,الصدمات النفطية  .

Abstract

The study aims to analyze and study sovereign funds, which have become one of the most important economic phenomena in the level of international relations, especially with regard to countries whose economies are rentier, including Saudi Arabia, and then contribute to the diversification of these economies by investing in bonds and shares or even participate in the establishment of projects Various investments inside and outside the Kingdom of Saudi Arabia. It also has easy access by the state compared to the foreign exchange reserves of central banks.

Keywords: sovereign wealth funds, oil shocks.